Despre proiectul "Surse"

"Surse.org" este un exemplu de aplicație a principiului „cu sursă deschisă”, prin faptul că permite accesul oricui să contribuie la elaborarea sau îmbunătățirea produsului final, -acest Blog. Vă punem la dispozitie aceasta platformă, in speranta unei colaborări cu cat mai multi autori. Pentru selectarea acestora, trimiteti articole la wikileaks_romania@yahoo.com, iar cei mai buni colaboratori vor deveni autori cu drepturi depline! Important: Articolele trebuie sa se incadreze in profilul de "dezvaluiri" al siteului!
Siteul poate fi accesat si la adresa: http://scurse.blogspot.com/ si la adresa: http://www.surse.org/

Despre Mega-Escrocheria vânzării cuprului Românesc

vineri, 30 martie 2012

Ceea ce ieri era extrem de suspect, azi incepe sa se transforme intr-o mega-escrocherie. Un procent de 60 la suta din rezervele de cupru ale Romaniei a fost dat pe mana unei firme-bidon. 3,6 milioane tone, valoare 20 miliarde USD. Plus un gram de aur la tona. Adica 3,6 tone aur. Iar pretul vanzarii e doar de 200 milioane euro. Bani neincasati. Era imposibil ca Guvernul sa nu fi stiut ca “lucreaza” cu un intermediar. Este cu neputinta ca Presedintele Traian Basescu sa nu aiba pe masa diagrama “operatiunii cupru”. Intrebarea e: cine e capul relelor? Inclin sa cred ca pemierul Mihai Razvan Ungureanu a fost pe post de telecomanda.
Guvernul Romaniei are tupeul sa se laude ca a vandut, de patru ori mai scump decat intentionase, o societate falimentara. Dar cine a falimentat-o? Si de unde pana unde acest pret? Statele care au un minim instinct de conservare isi pastreaza proprietatea asupra materialelor strategice. Cuprul este printre primele pe lista. Zacamantul de la Roman este al doilea ca marime din Europa. Cum aratam, valoarea lui estimata este de 20 miliarde USD. Tot Guvernul spune ca, pentru a exploata cele 3,6 milioane tone care mai contin si aur, pe langa cupru, este nevoie de o investitie de sub 100 milioane euro. De ce nu investim noi 100 de milioane pentru a castiga 20 de miliarde? De ce punem in bratele altora o asemenea avere?
Pentru a oferi un raspuns corect, sa vedem cine sunt acesti canadieni. Firma care a cumparat se numeste Roman Copper. A fost infiintata la sfarsitul anului trecut, cam pe vremea cand Presedintele Traian Basescu vorbea insistent despre necesitatea “valorificarii”, cu parteneri straini, a zacamintelor de aur si de alte minerale. Dupa ce, in prealabil, pledase infocat in favoarea afacerii Rosia Montana. Operata de Gold Corporation, tot din Toronto. Sa existe, oare, vreo legatura?
Ei bine, raspunsul este “da”. Cine este proprietarul lui Roman Copper care, desi nu dispune decat de cateva milioane, trebuie sa plateasca, in cursul saptamanii viitoare, 200 milioane euro? Actionar unic este Bayfront Capital Partners, tot din Canada. Ei, si? Ei bine, reprezentantii acestui fond de investitii, cel putin trei dintre ei, au facut parte din firmele care, timp de zece ani, i-au fost consultanti si brokeri faimosului om de afaceri Frank Timisch. Hopa! Am ajuns la afacerea Rosia Montana si la Frank Timisch, care a initiat-o, in colaboarare cu canadienii, iar acum executa operatiuni colosale in Africa, tot vizand exploatarea mineralelor. Si pentru a pune bomboana pe coliva, mai fac din nou precizarea ca aur se gaseste si intr-o parte si in alta.
Dar “mega-escrocheria cupru” este si mai parata. De ce? Pentru ca societatea de investitii nu are nici ea prea multi bani. De aceea, nu investeste decat sume modeste in clona sa, Roman Cooper. Dar sunt mai multe clone. In total 36, infiintate in 2011. Iar toate au un capital extrem de mic dar cumpara extrem de mult in state corupte. Tot minerale. Cupru, aur, argint. De ce? Pentru a le vinde altora, dupa obtinerea licentelor de exploatare, mult mai scump. Pagubite sunt statele. Castigatorii sunt politicienii corupti. Si nu exista nici aviz de mediu. Si nici nu a fost consultata comunitatea. MRU sau Presedintele Traian Basescu, mai degraba, trebuie sa iasa la raport. Apoi la interogatoriu. Si, in final, la rechizitoriu.

1 comment

Robert spunea...

Afacerea cu Chevron nu pare la fel de buna ca cea de la Rosia Montana. Cred ca statul s-a grabit vanzand CupruMin, putea scoate un parteneriat public-privat, cum e cel pe care-l are cu RMGC-ul, si clar, eram mai castigati cu totii.

30 martie 2012 la 09:30

Trimiteți un comentariu

RomaniaLeaks.org comentarii: