Despre proiectul "Surse"

"Surse.org" este un exemplu de aplicație a principiului „cu sursă deschisă”, prin faptul că permite accesul oricui să contribuie la elaborarea sau îmbunătățirea produsului final, -acest Blog. Vă punem la dispozitie aceasta platformă, in speranta unei colaborări cu cat mai multi autori. Pentru selectarea acestora, trimiteti articole la wikileaks_romania@yahoo.com, iar cei mai buni colaboratori vor deveni autori cu drepturi depline! Important: Articolele trebuie sa se incadreze in profilul de "dezvaluiri" al siteului!
Siteul poate fi accesat si la adresa: http://scurse.blogspot.com/ si la adresa: http://www.surse.org/

Cu ce se îndulcesc românii? Cu otravă...

vineri, 24 iunie 2011

Nu demult, Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa a gazduit o dezbatere cu tema "Controverse si certitudini in nutritia actuala", profesorul grec Antonis Zampelas facand apologia indulcitorilor chimici de sinteza. In special a controversatului Aspartam (E951), responsabil pentru peste 70 de afectiuni, printre care si cancer, interzis in marea majoritate a tarilor civilizate. Chipurile, aceasta substanta, avand indicativul E951, ar fi benefica sanatatii, deoarece ar preveni sau controla cresterea in greutate, obezitatea si chiar diabetul de tip II. Care sunt contraindicatiile aspartamului, in opinia altor specialisti si institutii de marca, precum si interesele economice din spatele acestei afaceri vom dezvalui in cele ce urmeaza.

"In primul rand, indulcitorii au un gust placut, iar in al doilea rand nu aduc energie in organism, deoarece nu contin calorii, a sustinut nutritionistul grec in timpul simpozionului. Datorita acestor proprietati pot fi folositi pentru a preveni sau controla cresterea in greutate, obezitatea si uneori diabetul de tip II. Aspartamul este considerat foarte sigur si exista pe piata de 30 de ani. In urma cu cateva luni FDA (Food and Drug Administration - Cel mai important organism de control a produselor alimentare si medicamentelor din SUA) a declarat ca aspartamul ar trebui considerat sigur, necauzand diferite tipuri de cancer", ne-a mai asigurat prof. Zampelas.
Majoritatea sucurilor nu contin nimic natural
La ora actuala exista noua tipuri de indulcitori chimici care inlocuiesc zaharul, fiind mai dulci decat acesta de 200 - 500 de ori si in lipsa glucozei. La fel de controversata este cunoscuta zaharina ori ciclamatii, cel de sodiu (E952), fiind de 15 ori mai ieftin decat aspartamul, dar considerat potential cancerigen.
aspartam la pachetIndulcitorii chimici se gasesc din abundenta in majoritatea bauturilor racoritoare si energizante pentru sportivi, in sucurile de fructe cu pulpa, iaurturi, inghetate, tablete efervescente, gemuri, gume de mestecat, produse dietetice si o sumedenie de dulciuri. Spre exemplu, un suc de la dozator nu contine nimic natural in afara de apa, organismului uman fiindu-i dificil sa-l asimileze. In compozitia acestei bauturi gasim indulcitori chimici, aromatizanti chimici, colorantii de sinteza potential cancerigeni (E110 - Galben Sunset, E102 - Tartrazina, E124 - Ponceau 4R, E123 - Amarant sau E129 - Rosura Alura AC) si acid.
Riscurile asumate
FDA, organism care a parafat ulizarea aspartamului in alimentatia umana, a primit sesizari din partea cercetatorilor privind peste 90 de efecte secundare ale acestui produs. Iata doar cateva dintre acestea: cefalee, spasme cerebrale, coronariene si musculare, vertij, greturi, eruptii, depresii, astenii, tulburari de vedere, auz, memorie si gust, iritabilitate, insomnii, palpitatii, insuficienta respiratorie, atacuri de panica, dureri articulare, tumori cerebrale, scleroza multipla, epilepsie, retard mintal, malformatii, diabet, limfoame, boli pulmonare, infectii urinare si intestinale, dereglari endocrinologice, migrene etc.
Americanul Mark D. Gold (potrivit cunoscutului dr. Pavel Chirila), dar si alti autori ca James si Phyllis Bilch "considera aspartamul drept una dintre cele mai periculoase substante de pe piata alimentara". De asemenea, prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetari Alimentare apreciaza ca "mancand zaharina si aspartam nu numai ca nu slabim, dar ne ingrasam si ne imbolnavim de maladii foarte grave, deoarece acestea sunt neurotoxice".
Interesele ce roiesc in jurul chimicalelor
formula aspartamuluiDatorita intereselor majore si a sumelor de miliarde alocate de industria chimica si farmaceutica in sectorul inovatiilor, sunt binecunoscute procedeele de manipulare si falsificare a rezultatelor, in scopul obtinerii de profituri substantiale. Numeroase teste clinice au fost efectuate, stiindu-se dinainte rezultatele, care aveau sa fie apoi falsificate, in functie de interesele celor ce asigurau fondurile de cercetare. Iar cum unde este vorba despre bani multi, exista si interese politice majore, nu e de mirare ca umanitatea risca adesea sa fie otravita cu buna stiinta, spre indestularea unor manipulatori avand interese meschine.
EFSA (European Safety Authority, EU) si ISA (International Sweetener Association) au incercat sa-i linisteasca pe consumatori in privinta aspartamului, sustinand ca doar consumul a peste 40 mg/ corp pe zi poate fi primejdios. Dar nimeni n-a efectuat, pana in prezent, un studiu privind acest consum in timp, astfel incat sa nu existe niciun loc de dubiu.
Banii vorbesc
Deoarece populatia care se informeaza ocoleste indulcitorii chimici de tipul aspartamului, evitand produsele ce contin aceasta substanta, multi producatori au recurs la diverse siretlicuri ca sa-si vanda marfa. Spre exemplu, compania japoneza Ajinomoto a scos pe piata aspartam sub denumirea de AminoSweet, pentru inducerea in eroare a consumatorilor. Pe aceeasi reteta s-au nascut peste noapte produse de genul: NutraSweet, Equal, Equal-Measure, Spoonful, Canderel, Neotame ori Benevia. Altele sunt in curs de aparitie, ca in cazul sucurilor asa-zis naturale. Este interzis un anumit produs, a doua zi apar alte doua, la fel de nocive sanatatii, dar avand denumiri distincte.
Astazi, Aspartamul se comercializeaza in peste 60 de tari, printre care si Romania, in ciuda faptului ca parerile specialistilor autohtoni sunt impartite, in functie de interese, ca si in restul mapamondului. Iar acolo unde nu ajunge aceasta chimicala controversata, dam peste zaharina ori diversi ciclamati, la fel de periculosi sanatatii, care ar trebui sa inlocuiasca zaharul din alimente. Cat de periculos este zaharul - obtinut in urma unei rafinari la temperaturi inalte si considerat responsabil, in mare parte, pentru patologia umana a ultimului secol - ramane ca tot specialistii in domeniu sa stabileasca. Tot in functie de interese, daca altminteri nu se poate.

0 comments

Trimiteți un comentariu

RomaniaLeaks.org comentarii: