Despre proiectul "Surse"

"Surse.org" este un exemplu de aplicație a principiului „cu sursă deschisă”, prin faptul că permite accesul oricui să contribuie la elaborarea sau îmbunătățirea produsului final, -acest Blog. Vă punem la dispozitie aceasta platformă, in speranta unei colaborări cu cat mai multi autori. Pentru selectarea acestora, trimiteti articole la wikileaks_romania@yahoo.com, iar cei mai buni colaboratori vor deveni autori cu drepturi depline! Important: Articolele trebuie sa se incadreze in profilul de "dezvaluiri" al siteului!
Siteul poate fi accesat si la adresa: http://scurse.blogspot.com/ si la adresa: http://www.surse.org/

Germania face presiuni pentru federalizarea Republicii Moldova... urmeaza România?

vineri, 3 iunie 2011

Europa Liberă: Pentru că se discută foarte mult acum despre o eventuală federalizare a Republicii Moldova, deşi din discuţiile pe care le-am avut cu domnul Karpov, vicepremier pentru Reintegrare, el a spus că nu există deocamdată nici un proiect de statut pentru această regiune de Est a Moldovei. Cu atât mai mult nu poate fi vorba despre o federalizare. Credeţi că ar putea fi o înţelegere tacită între Berlin şi Moscova ca Moldova să rezolve problema Transnistriei prin federalizare?

Anneli Ute Gabanyi: „Se ştie că Germania este o susţinătoare a federalismului în sine. Şi în discuţiile care se duc şi în interiorul Europei unite, în comparaţie cu Franţa mai centralizată, etc. Este un fapt. Dar federalismul nu este o valoare în sine. De altfel, cum nici integritatea teritorială nu este o valoare în sine. Întrebarea este ce înseamnă? Ce conţine? Iar dacă federalismul ar fi fost, şi aici poate că sunt puţin răutăcioasă, modelul principal şi cel mai bun, întrebarea ar trebui să se pună: de ce integrarea fostei RDG în Republica Federală nu s-a făcut prin federalizare? Adică, două state sigur s-au refăcut. Fostele landuri din cadrul noilor teritorii estice, adică RDG-ului, dar de fapt fostul stat comunist RDG-ist a aderat nu numai la teritoriul Republicii Federale, dar a aderat la Constituţie, la valori, la legi, la sistemul politic. Iată aici este problema.
Nu poţi să spui: facem o federaţie între Republica Moldova, restul, şi Transnistria, un gen de Kozak, unde de altfel Republica Moldova nici nu avea vreo importanţă, restul. Transnistria era importantă. Dar nu putem să facem o astfel de federaţie, în care în Transnistria rămâne un sistem autoritar, un sistem oligarhic. Acest lucru nu se poate. Dându-i-se acestei entităţi supra-autonome şi drept de fapt de veto asupra politicii Repulicii Moldova.
Atunci mai bine o despărţire temporară, cel puţin închiderea graniţei şi politica clară de integrare europeană pentru Republica Moldova [se reia, de fapt, "soluţia Ciprului", care va fi urmată, inevitabil, de unirea părţii greceşti cu Grecia şi a celei turceşti cu Turcia]. Şi dacă Transnistria, şi cetăţenii şi liderii ei vor dori să participe la avantajele pe care Republic Moldova le-ar putea câştiga în viitor de pe acest drum de integrare mai accelerat, ok, atunci să facă decizia respectivă şi să se alăture cu sistem cu tot Republicii Moldova. Însă în momentul în care cei din Transnistria primesc aceste avantaje, sau o bună parte din ele în momentul de faţă, ca să spun aşa, fără să facă concesii, nu văd de ce ei ar face un pas în direcţia unei apropieri sistematice faţă de Republica Moldova.”
Anneli Ute Gabanyi nu-i persoană particulară, ci este analist principal asociat la Departamentul pentru Extinderea U.E. din cadrul Institutului German pentru Probleme Internaţionale şi de Securitate Stiftung Wissenschaft und Politik, Berlin.
Ambasadorul german la Chişinău a exercitat presiuni pentru federalizare, la o întâlnire cu un diplomat din Moldova.

13 comentarii

Anonim spunea...

Asta e ceva de genul fosta Iugoslavie.Daca le-au mers odata,cred ca asta e solutia cea mai buna,dar nu e asa.Plus ca vesticii au complexe de superioritate.Ei se cred un fel de Biblie a ceea ce este corect dar uita cat de incorecti au fost in trecut si prin ce metode si-au obtinut bunastarea.Eu nu le acord importanta fiindca nu-mi plac la ei decat unele trasaturi de caracter.

3 iunie 2011 la 20:49
Anonim spunea...

Posibil sa fie asa cum zici tu. Insa, pana la urma, as fi de acord cu un asemenea plan. Eu sunt nemultumit de modul cum Bucurestiul gestioneaza problemele noastre, din Banat. Mi-as dori o foarte larga autonomie teritoriala, mergand chiar pana la federalizare. Si nu-mi pasa daca ideea asta coincide ca rezultat cu ce vor unii maghiari, dar pe criterii etnice. Nu sunt de acord cu criteriile etnice, dar nici cu modul cum ni se baga pe gat de la Centru o politica paguboasa atat economica cat si in alte domenii.

3 iunie 2011 la 22:05
Anonim spunea...

Ce vorbesti tu se refera la descentralizarea reala care nu presupune autonomie.Problema se pune pe aceasta descentralizare iar daca sunt resurse,oameni seriosi si muncitori,creativitate atunci sunt toate sansele sa mearga lucrurile bine.In caz contrar,cu toata descentralizarea nu ve-ti face altceva decat sa cautati tapi ispasitori dar in acest caz nu ve-ti mai putea da vina pe Bucuresti pt proasta gestiune.

4 iunie 2011 la 05:43
Anonim spunea...

Descentralizarea nu presupune autonomie? De unde le scoti?! Unitatile adminstrativ teritoriale au deja un grad oarecare de autonomie! Eu nu ma refer doar la descentralizarea unor institutii si servicii ale statului, ci la acele unitati administrativ-teritoriale autonome, intelegi? Si nu ma intereseaza autonomia pe criterii etnice cum vor ungurii ci cea pe criterii politico-economice si geografice. Adica mai pe romaneste trebuie sa se tina cont si de factorul istoric, desigur. Nu ma refer la asa-zisele regiuni de "dezvoltare" care sunt niste tampenii scoase din burta, ma refer la regiunile istorice asa cum le stim de sute si sute de ani. In context ma refer la Banat. Sunt banatean si nu ma intereseaza nimic din ce este al Bucurestiului, Moldovei, Olteniei, etc. Si cred ca nu ai inteles bine... pe mine nu ma intereseaza vreo regionalizare oarecare... ci chiar o FEDERALIZARE reala! Si daca apar comentarii rautacioase la mesajul meu, asta ma lasa rece. Am mai citit din astea in decursul vremii, pe forumurile unor ziare.

4 iunie 2011 la 07:14
Anonim spunea...

Descentralizarea presupune autonomie de decizie si de responsabilitate dar nu teritoriala si nici federalizare deoarece suntem stat unitar si nu o federatie cum a fost Iugoslavia care se vede la ce a dus,suntem o unitate de limba si simtire de mult din istorie chiar daca banateanul spune:duce iar ardeleanul si altii:dute.Nu degeaba ne-am luptat atata in istorie pt reunirea teritoriala si inca mai avem de luptat.Criterii politico-economice?.Pai omul i-si schimba parerile,cand e cu unii cand cu altii.Criterii geografice?Pai voi banatenii cand aveti de gand sa va uniti si sa aduceti la Romania populatia si teritoriul locuit de romanii,aromanii din fosta Iugoslavie care nu prea au nici acuma drepturi?Aproape era sa puneti botul la dorinta la dorinta de dezmembrare a Romaniei dupa revolutie si a-ti luat de bune minciunile sarbilor transmise peste tot cum ca la revolutie au fost 62000 de morti.Ce au ajuns acuma sarbii?.Regiunile de dezvoltare nu pot fi socotite tampenii daca atrag fonduri si duc la dezvoltarea unor zone.Sa faci mii,zeci,sute de mii de locuri de munca nu e de aruncat acuma cand suntem in aceasta criza.Nu poti sa te dezvolti fara interactiune cu altii fiindca altii au ceea ce nu ai tu sau au nevoie de ceea ce ai tu,deci dezvoltarea presupune interactiune.Chiar tu spuneai mai sus ca unitatile administrativ teritoriale au deja un grad oarecare de autonomie.Ei bine,aveti gradul de autonomie de care sunteti in stare.

4 iunie 2011 la 09:22
Anonim spunea...

Faci confuzie intre descentralizare si autonomie.

4 iunie 2011 la 12:29
Anonim spunea...

Deloc. Un stat federal e un stat descentralizat. Iar unitatile administrativ-teritoriale ( landuri, cantoane, regiuni, state, etc) sunt in mod evident autonome, chiar cu o foarte larga autonomie.

4 iunie 2011 la 20:51
Anonim spunea...

Ba o faci.Descentralizarea se refera la o forma democratica de administrare a unui stat unitar.Autonomia se refera la state federale care niciodata nu au fost o unitate datorita diferentelor prea mari intre regiuni,obiceiuri,limba.Ceva de genul Iugoslaviei,Cehoslovaciei care formau o uniune fortata si care la prima ocazie s-au destramat.Federalizarea e precursorul disolutiei statului,ceea ce nu e cazul Romaniei.Plus faptul ca in Constitutia Romaniei e prevazut unitatea indivizibila a Statului chiar daca minoritatea maghiara prin U.D.M.R. nu o recunoaste.

4 iunie 2011 la 22:47
Anonim spunea...

Orice Constitutie se schimba, asta se stie. Pe de alta parte. Insa se pare ca voi faceti confuzii grave in discutia asta, privitor la autonomia unitatilor administrativ teritoriale. Acest tip de autonomie EXISTA si e legiferata in Ro. Prin unitatile administrativ-teritoriale, la noi se inteleg JUDETELE. Daca aceste judete vor fi comasate si inlocuite eventual de REGIUNI, asta se va vedea in timp. Pentru cei care nu cred ca autonomia este legiferata in Ro, ii invit sa citeasca:
Legea nr. 199/1997 pentru ratificarea Cartei europene a autonomiei locale,
adoptata la Strasbourg la 15 octombrie 1985
(publicata in Monitorul Oficial nr. 331 din 26 noiembrie 1997)
uite si un link, la repezeala:
http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/199_1997.php

5 iunie 2011 la 01:14
Anonim spunea...

Si va mai dau un link ce cuprinde intreg temeiul legislativ al problemei... ca vad ca va certati degeaba:
http://academos.ro/document/descentralizarea-%C5%9Fi-autonomia-local%C4%83-%C3%AEn-sistemul-de-drept-rom%C3%A2n

5 iunie 2011 la 01:20
Anonim spunea...

Constitutia se schimba doar daca vrea majoritate si se face pt majoritate nu pt minoritate(aviz ideilor personale ale unuia sau ale unei minoritati).

5 iunie 2011 la 02:00
Anonim spunea...

Sa va pun o intrebare.Cat credeti ca v-a mai rezista facatura numita U.E. la care va raportati atata si care are dublu standarde in toate?.

5 iunie 2011 la 03:57
Anonim spunea...

UE va rezista inca cativa ani si atat. Parerea mea este ca nici nu aveam ce cauta in UE. Daca tot voiam intr-o UNIUNE... mai bine intram in Federatia Rusa, zau asa. Preturile sunt jumate cat cele de la noi, inclusiv la mancare si benzina! Invatam si noi un pic de rusa ( nu e greu de invatat, credeti-ma, e mai greu de scris cu litere chirilice, dar de vorbit invatam relativ usor).

5 iunie 2011 la 09:10

Trimiteți un comentariu

RomaniaLeaks.org comentarii: