"In primul rand, indulcitorii au un gust placut, iar in al doilea rand nu aduc energie in organism, deoarece nu contin calorii, a sustinut nutritionistul grec in timpul simpozionului. Datorita acestor proprietati pot fi folositi pentru a preveni sau controla cresterea in greutate, obezitatea si uneori diabetul de tip II. Aspartamul este considerat foarte sigur si exista pe piata de 30 de ani. In urma cu cateva luni FDA (Food and Drug Administration - Cel mai important organism de control a produselor alimentare si medicamentelor din SUA) a declarat ca aspartamul ar trebui considerat sigur, necauzand diferite tipuri de cancer", ne-a mai asigurat prof. Zampelas.
Majoritatea sucurilor nu contin nimic natural
La ora actuala exista noua tipuri de indulcitori chimici care inlocuiesc zaharul, fiind mai dulci decat acesta de 200 - 500 de ori si in lipsa glucozei. La fel de controversata este cunoscuta zaharina ori ciclamatii, cel de sodiu (E952), fiind de 15 ori mai ieftin decat aspartamul, dar considerat potential cancerigen.
Riscurile asumate
FDA, organism care a parafat ulizarea aspartamului in alimentatia umana, a primit sesizari din partea cercetatorilor privind peste 90 de efecte secundare ale acestui produs. Iata doar cateva dintre acestea: cefalee, spasme cerebrale, coronariene si musculare, vertij, greturi, eruptii, depresii, astenii, tulburari de vedere, auz, memorie si gust, iritabilitate, insomnii, palpitatii, insuficienta respiratorie, atacuri de panica, dureri articulare, tumori cerebrale, scleroza multipla, epilepsie, retard mintal, malformatii, diabet, limfoame, boli pulmonare, infectii urinare si intestinale, dereglari endocrinologice, migrene etc.
Americanul Mark D. Gold (potrivit cunoscutului dr. Pavel Chirila), dar si alti autori ca James si Phyllis Bilch "considera aspartamul drept una dintre cele mai periculoase substante de pe piata alimentara". De asemenea, prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetari Alimentare apreciaza ca "mancand zaharina si aspartam nu numai ca nu slabim, dar ne ingrasam si ne imbolnavim de maladii foarte grave, deoarece acestea sunt neurotoxice".
Interesele ce roiesc in jurul chimicalelor
EFSA (European Safety Authority, EU) si ISA (International Sweetener Association) au incercat sa-i linisteasca pe consumatori in privinta aspartamului, sustinand ca doar consumul a peste 40 mg/ corp pe zi poate fi primejdios. Dar nimeni n-a efectuat, pana in prezent, un studiu privind acest consum in timp, astfel incat sa nu existe niciun loc de dubiu.
Deoarece populatia care se informeaza ocoleste indulcitorii chimici de tipul aspartamului, evitand produsele ce contin aceasta substanta, multi producatori au recurs la diverse siretlicuri ca sa-si vanda marfa. Spre exemplu, compania japoneza Ajinomoto a scos pe piata aspartam sub denumirea de AminoSweet, pentru inducerea in eroare a consumatorilor. Pe aceeasi reteta s-au nascut peste noapte produse de genul: NutraSweet, Equal, Equal-Measure, Spoonful, Canderel, Neotame ori Benevia. Altele sunt in curs de aparitie, ca in cazul sucurilor asa-zis naturale. Este interzis un anumit produs, a doua zi apar alte doua, la fel de nocive sanatatii, dar avand denumiri distincte.
Astazi, Aspartamul se comercializeaza in peste 60 de tari, printre care si Romania, in ciuda faptului ca parerile specialistilor autohtoni sunt impartite, in functie de interese, ca si in restul mapamondului. Iar acolo unde nu ajunge aceasta chimicala controversata, dam peste zaharina ori diversi ciclamati, la fel de periculosi sanatatii, care ar trebui sa inlocuiasca zaharul din alimente. Cat de periculos este zaharul - obtinut in urma unei rafinari la temperaturi inalte si considerat responsabil, in mare parte, pentru patologia umana a ultimului secol - ramane ca tot specialistii in domeniu sa stabileasca. Tot in functie de interese, daca altminteri nu se poate.
0 comments
Trimiteți un comentariu