Proprietarii de terenuri sunt obligati din luna iunie sa asigura coplata pentru desecare, combaterea eroziunii solului si aparare impotriva inundatiilor, potrivit unei hotarari de guvern emise pe 22 martie de catre Ministerul Agriculturii. Un ordin intern din 11 aprilie prevede ca din 31 mai “lucrarile de intretinere si reparatii funciare nu se vor mai executa” decat pe terenurile unde taranii au incheiat contracte de prestari servicii cu statul.
Specialistii in domeniu sustin ca aceasta masura va crea un adevarat haos in activitatea Administratiei Nationale “Imbunatatiri Funciare” si va bloca programele nationale de prevenire si combatere a dezastrelor naturale generate de inundatii si alunecari de teren. In schimb, reprezentantii ministerului sustin in schimb ca au ajuns la fundul sacului si nu-si mai permit sa plateasca pentru evitarea dezastrelor naturale.
In Hotararea de Guvern nr 203 din 22 martie, emisa de Ministerul Agriculturii, avand semnatura lui Valeriu Tabara, sunt stabilite preturile pentru coplata activitatilor de desecare cu pompare, desecare gravitationala, de combatere a eroziunii solului si aparare impotriva inundatiilor, lucrari care intra in sarcina Administratiei Nationale “Imbunatatiri Funciare” R.A(ANIF). Cu alte cuvinte, proprietarii de terenuri ( fermieri, tarani) aflati in zone inundabile si supuse riscului alunecarilor de teren sunt obligati prin acest act normativ sa incheie contracte cu ANIF si sa plateasca o taxa pe hectar( fara sa se precizeze daca lunar sau anual). Astfel, pentru desecare cu pompare, la un pret de 100 lei pe ha, statul acopera 58 de lei, iar proprietarul – 42 de lei; pentru desecare gravitationala la un pret de 40 lei/ha, statul plateste 23,2 lei, iar proprietarul -26,8 lei; pentru combaterea eroziunii solului, la un pret de 30 lei/ha, statul acopere 17,4 lei, iar proprietarul -12,6 lei. Aceste tarife sunt stabilite incepand cu data de 1 iunie.
Apararea in fata dezastrelor naturale, doar pana la sfarsitul lunii mai
De asemenea, potrivit unui ordin intern emis de ministrul Valeriu Tabara si trimis ANIF, “dupa data de 31.05.2011, lucrarile de intretinere si reparatii a lucrarilor de imbunatatiri funciare se vor executa numai pe suprafetele pe care au fost incheiate contracte de prestari servicii cu beneficiarii”. In aceasta somatie cu caracter ultimativ se mai spune ca “pana la data de 31 mai sau pana la incheierea contractelor, veti executa doar lucrari punctuale pentru asigurarea scurgerii apelor catre punctele de evacuare”. “La selectarea lucrarilor, veti avea in vedere executia in principal a lucrarilor cu costuri reduse si care sa duca la acoperirea tuturor obiectivelor care sigura scurgerea apelor de pe suprafetele pentru care beneficiarii au incheiat contracte de prestatii, lucrarile de decolmatare urmand a fi contractate doar in cazuri in care celelalte operatiuni nu duc la asigurarea scurgerii apelor”, se mai spune in ordinul lui Tabara. Nerespectarea acestor solicitari “atrage dupa sine raspunderea disciplinara sau materiala a persoanelor vinovate”.
Incheierea contractelor, doar in 2 ani de zile
Potrivit unor specialisti din cadrul ANIF, care au tinut sa-si pastreze anonimatul, pentru a putea incheia intregul proces de inventariere a terenurilor care se intra sub incidenta activitatii de desecare, combatere si de aparare impotriva inundatiilor (este vorba de 7 milioane de ha, din informatii de la minister) de identificare a proprietarilor si de semnare a contractelor, ar fi nevoie de 2 ani de munca, 24 de ore din 24 de ore, tinand cont de infrastructura umana si materiala existenta in acest moment in cadrul structurii teritoriale a Imbunatatirilor Funciare. Aceleasi surse au mai spus ca, pana acum, nu a fost semnat niciun contract de prestari servicii privind taxa de calamitate.
Un atac la siguranta nationala
Mai mult, Ioan Nastea, fost director general al ANIF din partea PD, in perioada 2005-2007, considera ca aceste masuri luate de Ministerul Agriculturii reprezinta “un atac la siguranta nationala, deoarece va duce la blocarea activitatii de combatere a dezastrelor naturale, cu efecte nebanuite pe termen scurt”. “Prin hotararea de guvern , ANIF este practic desfiintata. Este desfiintata intretinerea, repararea si paza patrimoniului acestei societati: canale, diguri, utilaje”, a precizat Nastea. Acest lucru, in conditiile in care “o sa fie foarte multi proprietari care nu o sa incheie contractul, iar terenurile lor vor fi inundate, vor fi supuse alunecarilor de teren, ceea ce va avea efecte asupra intregii regiuni, inclusiv asupra celor care vor plati”. Nastea sustine ca prevederile cuprinse in hotararea de guvern “vor crea un adevarat haos in combaterea dezastrelor naturale”. “Repercusiunile vor fi asupra cetatenilor, a comunitatilor, care vor fi lasate de izbeliste in fata inundatiilor, a alunecarilor de teren. Din pacate, scopul celor din minister este sa desfiinteze ANIF, pentru a pune mana pe patrimoniul acestei institutii: cladiri, terenuri. Este un adevarat jaf”, a acuzat Nastea.
ANIF nu este de acord cu masurile ministerul
La randul sau, directorul general al ANIF, Vilmos Lukacs sustine ca “intr-adevar, lucrarile din cadrul acestei institutii ar trebui sa ramana in cadrul unor programe nationale si strategii bine intocmite, de desecare, combaterea eroziunii solului si aparare in fata inundatiilor”. “Contributia statului ar fi trebuit sa fie mai mare de 52%, deoarece statului ii revine rolul de aparare in fata inundatiilor si eroziunii solului, de indiguiri si si regularizari a cursurilor apelor, cu grave repercusiuni asupra obiectivelor economice a localitatilor si a populatiei din zonele aparate, asa cum s-a intamplat in anii 2005, 2006 si 2010”, a mai spus Vilmos. De asemenea, el raspunde ultimatumului dat de ministrul Agriculturii : “Consideram ca si in situatia in care proprietarul nu plateste, statul ar trebui sa intervina prin programe nationale, astfel incat aceste terenuri sa nu fie supuse inundatiilor sau alunecarilor de teren”.
Colegii de partid ai lui Tabara habar nu au
La randul sau, presedintele comsiei de agricultura de la Camera Deputatilor, Stelian Fuia (PDL), considera neavenite masurile luate de ministerul Agriculturii. “Eu personal nu sunt de acord cu prevederile hotararii de guvern. Combaterea si prevenirea dezastrelor naturale intra sub incidenta unor programe nationale, sunt de importanta strategica si trebuie finantate exclusiv de la stat, este o problema de strategie nationala”,ne-a declarat Fuia. Acesta si-a pus intrebarea : “Ce se va intampla cu un proprietar care nu va plati? Nu va fi protejat de furia naturii? Dar nu numai el va avea de suferit, ci intregul mediu inconjurator. Daca nu va fi desecat un teren, apa nu va ajunge pe proprietatea unor persoane care au asigurat coplata? Sunt multe deficiente”, a precizat presedintele comisiei de agricultura. Insa a tinut sa sublinieze ca nu a vazut acest act normativ, doar a auzit de prevederile sale. De altfel, surse din cadrul PDL ne-au declarat ca masurile luate de Valeriu Tabara, la “inspiratia” consilierul sau personal, Todor Voicu ( fost presedinte al CA al ANIF pana in luna martie), nu au fost discutate in partid si nici in cadrul aliantei guvernamentale, desi sunt de importanta nationala. Deputatii PDL Gheorghe Tinel si Dumitru Chirita ne-au declarat ca nu cunosc hotararea de guvern. Acelasi raspus l-am primit si din partea presedintelui comisiei de agricultura din Senat, Andras Fekete, care nu stia despre ce este vorba.
Ministerul: Am ajuns la fundul sacului
In schimb, Todor Voicu, consilierul ministrului Valeriu Tabara, care a elaborat hotararea de guvern nr 203 din 22 martie sustine ca “am ajuns la fundul sacului” si ca statul nu-si ai permite sa plateasca pentru combaterea dezastrelor naturale. “Hotararea de guvern nu este decat punerea in aplicare a unor prevederi din legea 138/2004, care nu au fost aplicate pana acum”, a precizat Voicu. Acesta a tinut sa precizeze ca masurile luate au fost impuse si de UE, deoarece finantarea activitatilor de desecare, combatere a eroziunii solului si aparare impotriva inundatiilor “reprezinta ajutor de stat, o subventie pe ha mascata”. “Aceste activitati deservesc niste beneficiari. Proprietarii sunt direct beneficiari, ai desecarilor, de exemplu. Trebuie si ei sa plateasca”, a mai spus Voicu.
De asemenea, directorul de la Directia Patrimoniu din cadrul ANIF, Ioan Mocan ne-a precizat ca a transmis sucursalelor si unitatilor de admnistrare “sa treaca la identificarea proprietarilor si utilizatorilor de teren pentru incheierea contractelor si incercam sa ne incadram in termen ca pana dupa 31 mai sa putem functiona”.
Cu toate acestea, comisia de agriculturadin Camera Deputatilor i-a convocat la Parlament pe ministrul Valeriu Tabara si reprezentantii ANIF pentru a da raspunsuri la modul in care se va asigura in continuare prevenirea si combaterea calamitatilor si dezatrelor naturale, a precizat presedintele comisiei, Stelian Fuia.
3 comentarii
Daca erau platite lucrarile in totalitate de catre Stat se poate ca profitau doar niste firme mai mari,asa fiind platite in sistem de coplata si lucrari cu minim de cheltuieli,vor fi o puzderie de firmulete care vor angaja oameni de la tara pe un salar mai mic ca e greu de crezut ca orasenii vor face prea multi purici in astfel de firme.Statul se pare ca vrea sa-si reduca cheltuielile pe seama celor care au probleme si nu au incercat,putut sa si le rezolve singuri.Poate cei cu probleme vor fi mai castigati daca se angajeaza momentan la astfel de firme(sau i-si fac astfel de firme) rezolvandu-si problemele si mai alegandu-se si cu ceva bani,daca nu vor primi teapa de la patroni sau Stat(teapa sau amanari la plata).Cu un Stat debil si patroni neseriosi,oricand poti lua teapa.E ca si la loterie.
22 aprilie 2011 la 09:36" îşi " se scrie ÎNTOTDEAUNA legat, ci nu despărţit !
22 aprilie 2011 la 19:52aceasta sleapca de derbedei care au ajuns la putere prin frauda si sub obladuirea sefului suprem care a ajuns la putere prin frauda in urma unei gustari luate la ministerul de interne intre blaga berceanu si videanu daca va mai amintiti cand au fost intrebati ce au facut la ministerul de interne de fapt ei distrugeau probele fraudari alegerilor as dori sa iasa in strada toti nemultumiti care s-au inghesuit sal voteze pe basescu
22 ianuarie 2012 la 05:22Trimiteți un comentariu